dec
5

 

Mire is figyeljünk, ha használt készülék beszerzését tervezzük?
 
Természetesen ilyenkor is át kell gondolni mit és mennyiért szeretnénk vásárolni.
Biztosan fogunk a vétel során kompromisszumokat kötni, hiszen ez a műfaj erről szól, de azért legyünk résen. Az eladót akkor látjuk először és lehet hogy utoljára. Nem feltétlenül kell elhinni mindent amit mond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vegyük sorra mire is kell figyelnünk:
 • Eredet. Mindig kérjük el az eredetet igazoló számlát garancialevelet, mert előfordulhat, hogy kétes eredetű a gép.
 • Garancia. Van-e érvényesíthető garancia? Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a számla és a garancialevél együttesen feltétele a garancia érvényesítésének.
 • Kijelző. Ellenőrizzük a kijelző állapotát, karcos-e, jól érzékel-e, nincs-e pixelhiba. PPC gépek esetén jól nézzük meg a jobb felső sarkot kopott-e, sokat elárul a gép koráról. A másik ilyen tipikusan PPC karcolódás a sok pasziánsz okozta függőleges karcolódás, homályosodás. Lehetőség szerint ha képernyővédő fólia van a gépen vegyük le.
  Előfordulhat, hogy takargat valamit az eladó. A memóriafoglalatok tesztelése miatt egyébként is érdemes a megfelelő tipusú memóriakártyát magunkkal vinnünk, tegyünk hát rá néhány, a gép felbontásának megfelelő képet is. Ezek a képek legyenek egyszinűek. Legyen köztük fehér, fekete, piros, kék és zöld. Ha ezeket a képeket a beépített képnézegetővel megnyitjuk látnunk kell ha hibás a kijelző.
 • Akkumulátor. Nagyon nehéz ellenőrizni az állapotát, ezért előre tájékozódjunk lehet-e kapni akkumulátort a kiszemelt tipushoz, és ha igen mennyiért. Mindenesetre ha az üzemidő a kipróbálás ideje alatt rohamosan csökken, számítsun rá, hogy hamarosa be kell szereznünk egy másik akkumulátort.
 • Foglalatok állapota, tipusa. Vigyünk magunkkal olyan memóriakártyát amilyet a gép kezel.A kártyán legyen néhány file, és másoljunk a gépről a kártyára és viszont. Arra is figyeljünk ha az SD foglalatba nem csak memóriakártyát szeretnénk használni akkor SDIO foglalatos legyen a gép.
 • Gyári tartozékok megléte, állapota. Lehetőség szerint ellenőrizzük a töltő és az adatkábel esetleg dokkoló állapotát, és egyúttal a gép csatlakozóit is. Nincs-e megtörve a kábelek valamelyike, esetleg a gép csatlakozói vannak eloxidálódva. Próbáljuk is ki őket.
 • Billentyűzet állapota, működése. Ha a gombok kopottak biztosak lehetünk benne sokat használt, esetleg régebbi a készülék mint ahogy azt az eladó állítja. Nyissunk meg egy sima szöveges file-t és itt próbáljuk végig a billentyűket.
 • Audió. A magunkal hozott memóriakártyán legyen egy-két mp3 vagy wma hangfile így ezeket lejátszva megbizonyosodhatunk a hangszóró működéséről is. Ha csatlakoztatható fülhallgató akkor avval is próbájuk ki, így bizonyosodva meg arról, hogy a hangkimenet is rendeltetésszerüen működik.
 • Hardwaregombok állapota, működése. Nyomkodjuk meg néhányszor őket jól működnek-e.
 • Kapcsolat. IrDa, Bluetooth, Wi-fi, GSM működik-e? Legyen nálunk SIM kártya, hogy egy próbahívással tesztelhessük a készülék hangszóróját mikrofonját és a térerőt is. Nézzünk utána előzőleg, hogy az általunk a beszerzendő géppel használni kívánt eszközzel nincs-e kompatibilitási probléma. Ezt esetenként valamelyik gyártó már egy frissítéssel orvosolhatta.

Nagy vonalakban ezek azok amiket gyakorlatilag 15-20 perc alatt képesek vagyunk ellenőrizni, és ha nem tapasztalunk különösebb rendellenességet, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy jól működő eszközt sikerült vásárolnunk.

Forrás: http://www.kutyu.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=36

dec
5

Milyen PDA-t vegyünk?

Címkék: vásárlás pda | Szerző: mobilos | 7:36 pm

 

Két fő kérdést kell feltennünk:
 • Mire szeretnénk használni, és ezért milyen felépítésű, felszereltségű, szoftverezettségű gép felelne meg az igényeinknek?
  • legyen-e billyentyűzet?
  • legyen-e érintőképernyő?
  • milyen felbontású kijelző legyen a gépben, és az milyen színmélységet legyen képes megjeleníteni? (pl.: 16 Bit VGA , de lehet elég a 16 bit QVGA stb.)
  • milyen típusú memóriakártyával lehet majd bővíteni?
  • vajon elég-e nekünk egy bővítő foglalat, vagy esetleg többre van szükségünk?
  • legyen-e benne Bluetooth, Wi-FI, IrDA , és ha igen milyen?
  • képes legyen USB host ként viselkedni?
  • milyen operációs rendszert futtasson a gép?
  • tartalmazzon-e GSM modult, és ha igen akkor az milyen tulajdonságokkal rendelkezzen? (GPRS, 3G stb.)
  • milyen típusú és mekkora akkumulátor legyen benne?
  • milyen töltő, adatkábel kell hozzá?
  • legyen benne fénképezőgép, ha igen milyen felbontású?
  • legyen-e benne GPS vevő?
  • egy adott gép melyik kiadását szeretnénk? (egy adott hardverfelépítésű készülék  nem ritkán jön ki több név alatt más-más szoftverezettséggel, tartozékokkal)
   stb.
 • Mennyi pénzt szánunk rá?
  • kizárólag új készüléket szeretnénk
  • egy kisebb tudású, de olcsóbb készülék is megfelel
  • esetleg szívesen költünk többet egy használt, de nagyobb tudású készülékre

Ha ezekre a kérdésekre megadjuk a választ akár meglepetés is érhet bennünket.
Esetenként ugyanis kiderülhet az is, hogy ugyan PDA esetleg PDA-GSM kombó vásárlását terveztük, de az igényeinknek akár egy mobiltelefon is tökéletesen megfelel.
Nincs annál bosszantóbb, ha vásárolunk egy drága gépet, és néhány hét alatt kiderül nem is használjuk ki, esetleg nem is tudjuk arra használni amire vásároltuk és tulajdonképpen indokolatlanul sokat költöttünk rá.

Szempont lehet a már meglévő eszözeinkkel való kompatibilitás is, hiszen ma már annyiféle töltőt és memóriakártyát használó eszközünk van, hogy érdemes ezekhez igazítani az újabb beszerzést.
Ha olyan igényeink vannak, amit a készülékek alapból nem támogatnak akkor érdemes utánanézni létezik-e olyan szoftveres megoldás mely  nekünk megfelel, és ilyenkor ennek árát is kalkuláljuk be.
Ha mindenképpen külső eszközre van szükségünk a kiválasztott géphez, lehetőség szerint egy helyen szerezzük be őket és ha tehetjük próbáljuk is ki problémamentesen működnek-e együtt.
Ezzel kiküszöbölhetjük többek között azt a bosszantó problémát, hogy a két különböző beszerzésből származó eszköz esetleg nem működik együtt, és több helyre kell rohangálnunk a probléma megoldása miatt.

Ezért mindig nézzünk utána több forrásból is a már kiszemelt készüléknek.

Forrás:http://www.kutyu.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=36

dec
5

 
Ha van infra a készülékemen, akkor tudom távirányítónak használni a gépem.

Ez sajnos nem igaz teljes egészében. Mindig az okozza a problémát, hogy ugyan az infra működik, de nem lő elég messzire. És ugye annak, hogy bármilyen híradástechnikai eszközünkhöz a PDA-t 50 cm távolságból távirányítóként használjuk, sokszor nincs semmi értelme.

Nagy általánosságban elmondható, hogy az adatátviteli sebesség fordítottan arányos a távolsággal. Tehát egy FIR-4Mbps adatátviteli képességgel bíró eszköz nem lesz alkalmas arra, hogy a PDA-ra telepített távirányító programmal az ágyból vezéreljük a TV-t.

 

Kétféle készülékcsoport létezik, az egyik csoportban cserélhető az akkumulátor, a másikban nem.

Ez így ebben a formában nem igaz. Minden PDA cserélhető akkumulátorral kerül kiadásra.

A különbség abban van, hogy míg bizonyos készülékek akkumulátora lepattintható, esetleg akkufedél alatt található, akár egy mobiltelefonnál, addig bizonyos típusoknál szervizben cserélhető az akkumulátor.

Akár otthon is cserélhetőek ezek az akkumulátorok is, hiszen gyakorlatilag csak le kell csavarozni a hátlapot.

De felhívom mindenkinek a figyelmét, hogy garancia idő alatt feltétlenül szervizben végeztesse a cserét, nehogy garanciavesztés legyen a csere vége.

 

 

 

 

 

 

Elől a HTC Touch, őt követi a Palm LifeDrive. A sok különbégen túl (sőt az operációs rendszer sem azonos), azonban mind a kettőben LEHET akkumulátort cserélni. De az elsőbe a hátlap kézzel történő eltávolításával, míg a másodikban a hátlapot eltávolítva, a csavarok kivétele után tudjuk elvégezni a műveletet. A második esetben a garancia érvényesíthetősége kérdéses, amennyiben nem szakszervízben történik a művelet

 

Ha túl gyenge a procim nem tudok filmet nézni a készüléken, ha erős proci van a készülékemen biztosan jól futnak rajta a filmek.

Ez így ebben a formában nem igaz. Már csak azért sem, mert a processzor sebessége semmit nem mond.

Az sem mindegy milyen operációs rendszer fut a készüléken, hogy csak egyet említsek a további összetevőkből. A processzor csak egy összetevője a filmek lejátszásának.

Sok egyéb dolog is fontos szerepet játszik a folyamatban. Sőt, én azt állítom, más portálokkal ellentétben, hogy bármilyen procis képszüléken lehet filmet lejátszani, ez nagyban konvertálás kérdése. Én az első filmet egy QTek 1010 készüléken néztem, sőt 6600 Nokia telefonon is néztem már filmet. Az tény, hogy egy PC-re konvertált filmet kevés PDA készüléken lehet egy az egyben megnézni. De persze ez badarság is volna, hiszen egy ilyen DivX film 700-1400 MB közé esik, minőségtől, és a film hosszától függően

 

A PDA nyelvétől függetlenül tudom magyarítani a készüléket.

Ezt sokan a saját bőrükön tanulhatták meg, akik ilyen olyan német meg egyéb nyelvű készülékeket próbáltak magyarítani. A ma Magyarországon elterjedt magyarító program csak az angol nyelvű készülék magyarítására képes. Tehát egy német nyelvű készülék operációs rendszerét először angolra kell cserélni, és ezt követheti a magyarítás. És itt a bökkenő, hiszen nagyon sok készülékhez nem is adtak ki olyan ROM-t, mellyel lecserélhetnénk a rendszert.

 

 

 

Ha van SD/MMC foglalat a készüléken akkor biztosan tudok bele rakni mást is mint memóriakártyát.

Ez is egy tévedés, ami az SD és SDIO keverésén alapul, no és persze a kereskedők slendriánságán, hozzá nem értésén.

Mert egy SDIO foglalatos készülékbe tehetek pl. SD WLan kártyát, vagy egyéb SD/SDIO foglalatba illeszthető egyéb eszközt is. Ez ma már nem akkora probléma, de annak idején pl. a Dell Axim X5 Basic/Advance készülékek esetében probléma volt. Ennek a készüléknek ugyanis csak SD foglalata volt, ami nem SDIO képes, tehát a készülék tudása nem bővíthető akár SDIO fényképezővel, míg egy HP IPaq 1940 minden további nélkül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No ezen a készüléken van SD/MMC foglalat ami NEM SDIO képes

 

Ha USB porton összekötöm a készülékemet a számítógépemmel akkor az tölti is.

Ez sem minden készülék esetében igaz. Sajnos ez is ritkán van feltüntetve a készülékek leírásában. Oly annyira nem igaz minden készülék esetében, hogy a manapság kiadott készülékek közül sem mindegyik alkalmas erre.


Ha van Bluetooth a PDA-n, akkor tudok sztereo Bluetooth fülhallgatóval zenét hallgatni.

Ez nem igaz. Ahhoz, hogy erre képes legyen a készülék tudnia kell az A2DP szabványt is, azon kívül, hogy természetesen rendelkeznie kell Bluetooth rádióval. Ezt azonban még ma sem tudja minden készülék, de vannak külön szoftveres megoldások is  a probléma kezelésére.

Forrás: http://www.kutyu.hu/content/view/1759/6/