dec
5

 

Mire is figyeljünk, ha használt készülék beszerzését tervezzük?
 
Természetesen ilyenkor is át kell gondolni mit és mennyiért szeretnénk vásárolni.
Biztosan fogunk a vétel során kompromisszumokat kötni, hiszen ez a műfaj erről szól, de azért legyünk résen. Az eladót akkor látjuk először és lehet hogy utoljára. Nem feltétlenül kell elhinni mindent amit mond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vegyük sorra mire is kell figyelnünk:
  • Eredet. Mindig kérjük el az eredetet igazoló számlát garancialevelet, mert előfordulhat, hogy kétes eredetű a gép.
  • Garancia. Van-e érvényesíthető garancia? Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a számla és a garancialevél együttesen feltétele a garancia érvényesítésének.
  • Kijelző. Ellenőrizzük a kijelző állapotát, karcos-e, jól érzékel-e, nincs-e pixelhiba. PPC gépek esetén jól nézzük meg a jobb felső sarkot kopott-e, sokat elárul a gép koráról. A másik ilyen tipikusan PPC karcolódás a sok pasziánsz okozta függőleges karcolódás, homályosodás. Lehetőség szerint ha képernyővédő fólia van a gépen vegyük le.
    Előfordulhat, hogy takargat valamit az eladó. A memóriafoglalatok tesztelése miatt egyébként is érdemes a megfelelő tipusú memóriakártyát magunkkal vinnünk, tegyünk hát rá néhány, a gép felbontásának megfelelő képet is. Ezek a képek legyenek egyszinűek. Legyen köztük fehér, fekete, piros, kék és zöld. Ha ezeket a képeket a beépített képnézegetővel megnyitjuk látnunk kell ha hibás a kijelző.
  • Akkumulátor. Nagyon nehéz ellenőrizni az állapotát, ezért előre tájékozódjunk lehet-e kapni akkumulátort a kiszemelt tipushoz, és ha igen mennyiért. Mindenesetre ha az üzemidő a kipróbálás ideje alatt rohamosan csökken, számítsun rá, hogy hamarosa be kell szereznünk egy másik akkumulátort.
  • Foglalatok állapota, tipusa. Vigyünk magunkkal olyan memóriakártyát amilyet a gép kezel.A kártyán legyen néhány file, és másoljunk a gépről a kártyára és viszont. Arra is figyeljünk ha az SD foglalatba nem csak memóriakártyát szeretnénk használni akkor SDIO foglalatos legyen a gép.
  • Gyári tartozékok megléte, állapota. Lehetőség szerint ellenőrizzük a töltő és az adatkábel esetleg dokkoló állapotát, és egyúttal a gép csatlakozóit is. Nincs-e megtörve a kábelek valamelyike, esetleg a gép csatlakozói vannak eloxidálódva. Próbáljuk is ki őket.
  • Billentyűzet állapota, működése. Ha a gombok kopottak biztosak lehetünk benne sokat használt, esetleg régebbi a készülék mint ahogy azt az eladó állítja. Nyissunk meg egy sima szöveges file-t és itt próbáljuk végig a billentyűket.
  • Audió. A magunkal hozott memóriakártyán legyen egy-két mp3 vagy wma hangfile így ezeket lejátszva megbizonyosodhatunk a hangszóró működéséről is. Ha csatlakoztatható fülhallgató akkor avval is próbájuk ki, így bizonyosodva meg arról, hogy a hangkimenet is rendeltetésszerüen működik.
  • Hardwaregombok állapota, működése. Nyomkodjuk meg néhányszor őket jól működnek-e.
  • Kapcsolat. IrDa, Bluetooth, Wi-fi, GSM működik-e? Legyen nálunk SIM kártya, hogy egy próbahívással tesztelhessük a készülék hangszóróját mikrofonját és a térerőt is. Nézzünk utána előzőleg, hogy az általunk a beszerzendő géppel használni kívánt eszközzel nincs-e kompatibilitási probléma. Ezt esetenként valamelyik gyártó már egy frissítéssel orvosolhatta.

Nagy vonalakban ezek azok amiket gyakorlatilag 15-20 perc alatt képesek vagyunk ellenőrizni, és ha nem tapasztalunk különösebb rendellenességet, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy jól működő eszközt sikerült vásárolnunk.

Forrás: http://www.kutyu.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=36

A bejegyzés trackback címe:

https://pda-informaciok.blog.hu/api/trackback/id/tr82806430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása